Tips-για-να-γνωρισουν-τα-παιδια-τη-λογοτεχνια

Tips για να γνωρίσετε στα Παιδιά σας τον Μαγικό Κόσμο της Λογοτεχνίας

Τα βιβλία έχουν τεράστια δύναμη πάνω μας. Χάρη σε αυτά μπορούμε να μπούμε σε ένα κόσμο φαντασίας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους γονείς, να βρούμε τον τέλειο τρόπο, ώστε να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον φανταστικό κόσμο της λογοτεχνίας και να μπούνε και στο παράλληλο σύμπαν που τους προσφέρει.

Όπως λέει και ο George R.R. Martin: “ο αναγνώστης ζει χίλιες ζωές πριν πεθάνει. Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει ποτέ ζει μόνο μια φορά”. Το διάβασμα είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις στη ζωή μας. Χάρη σε αυτό πληροφορούμαστε, μαθαίνουμε, ψυχαγωγούμαστε, μεγαλώνει η περιέργειά μας, το ίδιο και η γνώση μας, γνωρίζουμε καινούριους κόσμους, βελτιώνουμε την μνήμη μας… Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι η δύναμη και η μαγεία της ανάγνωσης.

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να μας βλέπουν να διαβάζουμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ό’τι, τις περισσότερες φορές, τα παιδιά μας μιμούνται τα πράγματα και τις συνήθειες των ενηλίκων. Με αυτόν τον τρόπο, οι νεότεροι θα έχουν την τέλεια δικαιολογία για να εισαχθούν στην ανάγνωση.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι τρόποι για την παροχή κινήτρων για την ανάγνωση, όπως π.χ. η ανάγνωση ιστοριών δυνατά, να εφευρίσκουμε παιχνίδια με αυτές τις ιστορίες… Κάθε τρόπος είναι σωστός τρόπος για να μετατρέψουμε τα παιδιά σε μικρούς βιβλιοφάγους.

Συμβουλές-για-να-γνωρισουν-τα-παιδια-τη-λογοτεχνια"2

Τρόποι και τεχνικές μέσα από το παιχνίδι που θα σας βοηθήσουν να μοιραστείτε και να συστήσετε την λογοτεχνία στα παιδιά σας.

Αυτό το καλοκαίρι, θα έχετε μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε!

  • Δημιουργήστε ένα εναλλακτικό τέλος : Είναι πιθανό ότι το τέλος από κάθε βιβλίο που έχουν διαβάσει να ήταν προβλεπόμενο. Γι’ αυτό το λόγο, δεν υπάρχει καλύτερο σχέδιο να περάσετε οικογενειακές στιγμές και να βρείτε μαζί ένα διαφορετικό τέλος όλοι μαζί. Κάθε μέλος της οικογένειας θα πει μια δική του εκδοχή και μεταξύ σας θα αποφασίσετε ποιο τέλος ταιριάζει καλύτερα στην ιστορία σας. Ο καθένας πρέπει να αιτιολογήσει την πρότασή του, σχετικά με την έκβαση της ιστορίας του βιβλίου ότι είναι η καλύτερη. Είναι πολύ διασκεδαστικό!

 

  • Μια ιστορία: Κάθε φορά που διαβάζουμε ένα βιβλίο, φανταζόμαστε πως μοιάζει ο κάθε χαρακτήρας, το σκηνικό, κ.τ.λ. Ο καθένας μας το φαντάζετε διαφορετικά. Είναι μια καλή άσκηση, ως οικογένεια, να σχεδιάσουμε τις πιο σημαντικές σκηνές του βιβλίου. Πάρτε τα χρωματιστά μολύβια και ξεκινήστε να ζωγραφίζετε! Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να συζητήσετε κάθε μικρή λεπτομέρεια που σας τράβηξε την προσοχή και να ανακαλύψετε τι βλέπει διαφορετικά το κάθε μέλος της οικογένειας και τι έχουν στο κεφάλι τους τα μικρά σας. Να θυμάστε ότι μπορείτε να ζωγραφίσετε όσες σκηνές και χαρακτήρες θέλετε. Δεν υπάρχουν κανόνες!

 

  • Φανταστείτε τη φωνή των χαρακτήρων : Ένας άλλος τρόπος να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των παιδιών σας είναι να φανταστείτε και να φτιάξετε τις φωνές των χαρακτήρων ενός βιβλίου που σας αρέσει. Κάθε μέλος της οικογενείας μπορεί να επιλέξει τον αγαπημένο του χαρακτήρα και να αναδημιουργήσει τη φωνή και τις χειρονομίες των χαρακτήρων (όπως τις φαντάζετε ο ίδιος). Αυτό θα κάνει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν πολύ περισσότερο την επιλεγμένη ιστορία και θα ανυπομονούν να διαβάσουν το επόμενο βιβλίο.

 

  • Γίνεται αστέρες του σινεμά : Θα λατρέψουν αυτή σας την πρόταση! Ήρθε η ώρα να παίξετε την ιστορία που μόλις διαβάσατε, μέσω ηθοποιών, μόνο που αυτή τη φορά οι ηθοποιοί θα είστε εσείς οι ίδιοι! Όλοι στην οικογένεια καλούνται να λάβουν μέρος σε αυτό το παιχνίδι, ακόμα και τα κατοικίδιά σας! Εσείς απλά πρέπει να φανταστείτε το σενάριο, να αποφασίσετε ποιος είναι ποιος χαρακτήρας, να κάνετε μερικές πρόβες τα λόγια και να κάνετε πρεμιέρα! Θα σκίσετε!